неділя, 13 грудня 2015 р.

Цікаві способи розвитку дрібної моторики

У дітей, які мають труднощі із дрібною моторикою, часто просто недостатньо розвинені м'язи рук, зокрема м'язи передпліч і кисті. Далі пропонуються кілька занять, які допоможуть дітям розвивати необхідні м'язи й, відповідно, набути корисних навичок дрібної моторики.

Ліплення із пластиліну
Пластилін протягом багатьох десятиліть є однією з улюблених дитячих розваг. Це не просто забава й веселе заняття, ліплення із пластиліну допомагає розробляти деякі важливі навички. Стискання та розтягування, відщипування й надання певної форми допомагають зміцнити м'язи пальців, а дотик до пластиліну є цінним тактильним досвідом.
Малювання пальцями
Малювання пальцями розвиває зорово-моторну координацію дитини та її спритність. Усе, що вам потрібно, – це альбомний аркуш або картон, фарби та простір (наприклад, двір), де ваша дитина зможе вільно й безкарно розмальовувати все навкруги.
Витискання губки
Поставте дві окремі чаші: одну наповнену водою, а другу порожню. Дайте дитині губку, і нехай вона опустить її в чашу з водою. Потім нехай дитина вичавлює воду з губки в порожню чашу. Тобто таким чином вона буде переміщати воду з однієї чаші в іншу. Ця проста й невибаглива гра допоможе зміцнити м’язи кисті та передпліччя. Вона буде дійсно цікавою й забавною, якщо ви розчините у воді мильні бульбашки або харчовий барвник.
«Розпис» стін за допомогою декоративної пористої гуми («пінки»)
Покажіть дитині, як правильно й безпечно вирізати найвигадливіші фігурки з декоративної пористої гуми. Потім дитина може використовувати ці форми в якості мозаїки для прикраси стін під час прийняття ванни. Просто намочіть їх, щоб вони краще прилипали. Це кумедний спосіб розвивати навички точного вирізання, а також спритність рук.
Розфарбовування зламаними олівцями
Проблеми із дрібною моторикою можуть впливати на те, як дитина утримує олівець або ручку. Розфарбовування маленькими зламаними олівцями навчить її тримати олівець правильно – між великим і вказівним пальцем, спираючись на середній. Маленькі шматочки крейди та олійних олівців також згодяться для цієї мети. Незалежно від того, що ви при цьому використовуєте, таке заняття – забавний і цікавий спосіб заінтригувати дитину.
Вирізання паперових ляльок
Паперові ляльки були улюбленими іграшками дітей кількох поколінь, та й сучасні діти все ще люблять їх. Вирізаючи фігурки, ваша дитина може зміцнити важливі для моторики м'язи рук. Почніть з вирізання великих ляльок і вбрання для них, і поступово переходьте до більш маленьких, які мають дрібні деталі. Паперові ляльки можуть подобатись як хлопчикам, так і дівчаткам, – просто підберіть цікавих для вашої дитини персонажів.
Ігри з нитками
Ще одне невибагливе заняття, яке може зацікавити дитину на кілька годин, – це гра з нитками, під час якої нитка (або мотузка), надіта на пальці гравців, складається в різні візерунки. Ігри з нитками допомагають покращити м'язову силу пальців і зорово-моторну координацію. Усе, що вам потрібно, – це трохи ниток, пряжі або мотузок і, звісно, трохи часу, щоб навчити вашу дитину.
Намисто з макаронів

Виготовлення намиста – це чудовий спосіб для дитини розвивати креативність, покращувати зорово-моторну координацію та вдосконалювати свою здатність уміло поводитися із предметами. Для початку дайте дитині товсту нитку й великий бісер або великі сухі макарони. З часом вона зможе працювати над складнішими дизайнерськими проектами з використанням більш дрібних предметів.

Немає коментарів:

Дописати коментар